Evet Arkadaşlar Bugün Yine güzel bir içerik ile sizlerleyim :)
Telvesiyle tek kahve çeşidi olan Türk kahvesi kelimeyi orijin olarak Arapçadan geldiği öğreniliyor. Kahve ilk başlarda ilaç ve besin maddesi olarak kullanılmaya başlasa da 16. Asırda Mısır, Suriye, Filistin ve Hicaz'ın Osmanlı imparatorluğuna katılmasıyla Osmanlı İmparatorluğu hudutları içerisinde büyük ehemmiyet kazandı.
Osmanlı'da kahvenin ehemmiyeti
Kahve ilk zamanlarda çok pahalı olsa da Osmanlı ordusunun bırakılması olmuştu. Erzaklarına kahveyi de alıyorlardı, ekmek sudan farksızdı. Daha sonra tüm ulus için de bırakılmaz hale geldi. Kahvenin bayanların doğum yapmasını basitleştirdiği dahi ileri sürüldü. Halepli Tüccar Hakem ile Şamlı Şems Efendi 1554 senesinde Tahtakale mahallesinde İstanbul'un ilk kahvehanelerini açtı. Tüm kente dağılan kahvehaneler sosyal yaşamı da pozitif güzergahta etkiledi. Buralarda kitap okunuyor, satranç ve tavla oynuyorlardı.
Türk Kahvesi ismini almasının nedeni
Kısa bir zamanlığına kahve, satranç oynayanların ve düşünürlerin sütü olarak adlandırıldı. Bu kahvehanelere Mekteb-i İrfan deniliyordu. Kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde hırpalanarak cezvelerde pişiriliyor ve büyük bir itinayla ikram edilerek içiliyordu. Türkler tarafından cezvelerde pişirilmesiyle "Türk Kahvesi” ismini aldı.
Meşhur Mehmet Efendi Türk Kahvesi
Türk kahvesi çekirdekleri ham olarak satılmasıyla konutlarda tavada kavrulup el değirmenlerinde çekilerek hazır hale geliyordu. 1871 senesinde Mehmet Efendi, kahve çekirdeklerini itinayla kavurup öğüttükten sonra alıcılarına kahveleri pişirilmeye hazır bir biçimde satmaya başladı. Tahmis Sokağı'nda taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinin kokusu dağıldıkça dağılmış, Mehmet Efendi de zamanla "Kuru Kahveci Mehmet Efendi" olarak anılmaya başlamıştı. Şimdi uzun kuyruklarda bekleyen alıcılarına hizmet veren Kuru Kahveci Mehmet Efendi dükkanları, işte o zamanların izlerini taşıyor...
Kahvenin yararları
Bir anda insanların yaşamına giren kahve, yalnızca sosyalleştirmekle kalmıyordu. Aynı zamanda çokça yararı da vardı.
- Kahvenin içindeki en ehemmiyetli madde kafeindir. Kahve içildikten 15 dakika sonra bağırsaklara erişir ve kafeinin tesiri 5-7 saat sonra bedenden tamamen kaybolur.
- İdrak Etmeyi ve refleksleri kuvvetlendirerek beyni daha iyi çalıştırır.
- Uyku kaçırır. Bitkinliği alır.
- Baş sızısına iyi kazanç.
- İdrar söktürücüdür.
- Zayıflamaya ve cılız kalmaya destekçidir. Metabolizmayı süratlendirir ve bedendeki yağların erimesine destekçidir.
- Safra kesesinde taş yaradılışını maniler.
- Antioksidan kapsar ve kansere yol açan hücrelerin artmasını maniler.
- Kullandığınız sızı kesicilerin tesirlerini yüzde 40 oranında artırır.
- Selülit gibi cilt problemlerine karşı tesirlidir.
- Cilt pakliğinde peeling olarak kullanılır.
Türk kahvesinin yiyecek kıymetleri
İçerisinde potasyum, magnezyum, fosfor ve kafein bulunmaktadır.
- Sade türk kahvesi: Bir fincanda 7 kcal kalori bulunmaktadır.
- Orta türk kahvesi: Bir fincanda 17 kcal kalori bulunmaktadır.
- Şekerli türk kahvesi: Bir fincanda 42 kcal kalori bulunmaktadır.
Her gün içmelere doyamadığımız, tiryakisi bol olan Türk Kahvesi gelmiş yaşamımıza işte böyle yerleşmiş. Bugün de "Türk Kahvesi" günüymüş. E o zaman yapalım bir fincan yağmura karşı da, karşılıklı kırk sene hatırımız olsun...
özel içeriğidir. Uymarım Yararlı Olmuşumdur Beni Takip Etmeyi Unutmayın
Yorumlar
Yorum Gönder